ZDROWA ZUPA KREM Z POMIDORÓW
Co prawda nie czas na pomidory, ale i z tych dostępnych dzisiaj też można przygotować wspaniały przecier pomidorowy, który będzie bazą na zupę, sos lub inne smaczne danie. Zawsze robię więcej, żeby część zamknąć w słoikach i zawsze mieć pod ręką przygotowany przeze mnie przecier. Zawarty w nim LIKOPEN zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega nowotworom czy też obniża poziom cholesterolu.
Ja użyłam:
-6 kg pomidorów
-1 główkę czosnku
-5 małych cebul
-5-10 g suszonego orygano
-5-10 g suszonej bazylii
-olej rzepakowy do smażenia
Cebulkę obieramy i kroimy w małą kostkę. Smażymy na oleju do momentu aż zmięknie. Dodajemy drobniutko skrojony czosnek i przez chwilę podsmażamy wszystko razem.
W tym czasie pomidory należy naciąć wzdłuż, sparzyć, zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Następnie pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnię lub do garnka, w którym znajduje się cebula i czosnek. Dusimy je do miękkości. Ja dusiłam ok. 2 godzin na wolnym ogniu (najpierw przez 40 min. pod przykryciem, a później bez pokrywki, żeby odparował nadmiar wody).
Przed spożyciem należy doprawić solą, pieprzem lub innymi ulubionymi ziołami. Można też wzmocnić smak koncentratem pomidorowym. Wszystko według uznania.

Pasteryzacja: nadmiar zupy, należy podgrzać i przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku. Zalewamy wrzątkiem do 1/3 wysokości słoików i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, dokręcamy pokrywki i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Tak przygotowane przetwory można przechowywać w szafce kuchennej ok. 3 miesięcy, w chłodnych pomieszczeniach nawet dłużej.
Komentarze
Prześlij komentarz