Przejdź do głównej zawartości

CHŁODNIK DLA GOŚCI (Thermomix)



Składniki na 12 porcji 
  • 2 litry kefiru
  •  400 g jogurtu greckiego
  • 500 g młodych buraków
  • 100 g liści botwinki
  • 200 g gorącej wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 250 g ogórków gruntowych
  • 250 g rzodkiewek
  • koperek
  • cienki szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku 
  • 6 jajek
  • 500 g wody

Buraki obieramy ze skórki, kroimy na pół i wrzucamy do garnka TM 8s/obr.5. Dodajemy pokrojoną botwinkę i wlewamy wodę 10min/100 st.C/obr.1. W tym czasie wlewamy kefir i jogurt do dużego garnka lub miski.  Koperek i szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do naczynia z kefirem.
Obieramy czosnek, ogórki i czyścimy rzodkiewkę.Ugotowane buraczki z botwinką przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Garnek TM przemywamy i wycieramy do sucha. Wrzucamy czosnek 10s/obr.5, zgarniamy kopystką z brzegów naczynia, dokładamy
rzodkiewkę 3s/obr.5. Przekładamy do naczynia z kefirem. Do garnka TM wrzucamy obrane ogórki pokrojone na 3-4 cm kawałki 2s/obr.5 i również przekładamy do naczynia z nabiałem. Dodajemy przestudzone buraki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku według uznania.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Do czystego naczynia TM wlewamy 500 g wody. Wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy jajka 15min/Varoma/obr.1. Po ugotowaniu jajka studzimy.

Przed podaniem chłodnik dokładnie mieszamy, przelewamy do talerzy lub miseczek i dodajemy pokrojone jajka.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos pomidorowy z papryką (Thermomix)

Składniki: 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne) 500 g papryki czerwonej (lub pomidory, jeżeli chcemy sos pomidorowy) 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę i cebulę pokrojone na mniejsze części oraz czosnek (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę).  Rozdrabniamy 5s./obr.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1 (po 15 minutach można zdjąć koszyczek, wtedy szybciej odparowuje się sos). Dodajemy przyprawy i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 2 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos świetnie nadaje się jako ketchup, baza do makaronów i warzywnych d...

PRZEPYSZNY SERNIK bezglutenowy (Thermomix)

Składniki: 6 jajek 150 g cukru 1000 g twarogu sernikowego 180 g oleju rzepakowego 70 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy) ewentualnie:  60 g rodzynek   60 g orzechów  skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy Potrzebne przybory: średnia miska sylikonowa kopystka forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.  Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4. Przy po...

PUSZYSTA PIZZA BEZ GLUTENU (Thermomix)

Składniki: na ciasto: 215 g wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli 300 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba  pozostałe: zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubimy sos pomidorowy (http://akademiazdrowegomyslenia.blogspot.com/2015/09/sos-pomidorowy-z-papryka-thermomix.html) 150 g sera mozzarella ew. pokrojoną cebulę, pieczarkę, paprykę itp. Ser mielimy w naczyniu miksującym 10 s./6 i przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Wodę mieszamy w naczyniu miksującym z drożdżami 20s/obr.5. Dodajemy oliwę i cukier 20 s/obr.5. Wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę o średnicy około 30 cm. (ja używam do tarty) i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni naczynia. Smarujemy sosem, posypujemy pr...