Składniki na 12 porcji
- 2 litry kefiru
- 400 g jogurtu greckiego
- 500 g młodych buraków
- 100 g liści botwinki
- 200 g gorącej wody
- 5 ząbków czosnku
- 250 g ogórków gruntowych
- 250 g rzodkiewek
- koperek
- cienki szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
- 6 jajek
- 500 g wody
Buraki obieramy ze skórki, kroimy na pół i wrzucamy do garnka TM 8s/obr.5. Dodajemy pokrojoną botwinkę i wlewamy wodę 10min/100 st.C/obr.1. W tym czasie wlewamy kefir i jogurt do dużego garnka lub miski. Koperek i szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do naczynia z kefirem.
Obieramy czosnek, ogórki i czyścimy rzodkiewkę.Ugotowane buraczki z botwinką przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Garnek TM przemywamy i wycieramy do sucha. Wrzucamy czosnek 10s/obr.5, zgarniamy kopystką z brzegów naczynia, dokładamy

Do czystego naczynia TM wlewamy 500 g wody. Wkładamy koszyczek, w którym umieszczamy jajka 15min/Varoma/obr.1. Po ugotowaniu jajka studzimy.
Przed podaniem chłodnik dokładnie mieszamy, przelewamy do talerzy lub miseczek i dodajemy pokrojone jajka.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz