Składniki:
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski.
Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4.
Przy pomocy sylikonowej kopystki przełożyć przygotowaną masę do formy. Piec 40 min/150 st. C, po tym czasie podwyższyć temperaturę do 170 st. i piec jeszcze około 30 min. (kontrolując przy okazji, ponieważ każdy piekarnik jest inny).
Po ostudzeniu, zajadać się ze smakiem.
Smacznego.
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 1000 g twarogu sernikowego
- 180 g oleju rzepakowego
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- 60 g rodzynek
- 60 g orzechów
- skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy
- średnia miska
- sylikonowa kopystka
- forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski.
Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4.
Przy pomocy sylikonowej kopystki przełożyć przygotowaną masę do formy. Piec 40 min/150 st. C, po tym czasie podwyższyć temperaturę do 170 st. i piec jeszcze około 30 min. (kontrolując przy okazji, ponieważ każdy piekarnik jest inny).
Po ostudzeniu, zajadać się ze smakiem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz