Składniki:
- 185 g wody
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 200 g mąki kukurydzianej
- 50 g siemienia lnianego
- 150 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba
- 200 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (można wcześniej zmielić w TM)
- 1 łyżeczka soli
- 50 g pestek słonecznika i dodatkowo garść do posypania na wierzch chleba
- odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania gotowej powierzchni ciasta
Do naczynia miksującego wlewamy wodę i wrzucamy drożdże 20s./obr.5. Dodajemy oliwę i miód 20s./obr 5. Wkładamy mąkę kukurydzianą, siemię, mieszankę, ziemniaki, sól oraz pestki słonecznika. Wyrabiamy 2 min./Interwał. Pozastawiamy ciasto w naczyniu miksującym na około 15 min. w ciepłym miejscu. Po tym czasie powtórnie wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości 30 cm. Smarujemy jajkiem i posypujemy pestkami słonecznika. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 min. Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 40 min.
Wyjmujemy chleb z formy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz