Przejdź do głównej zawartości

PASZTECIKI Z FARSZEM JAJECZNYM

Święta tuż, tuż. Czas najwyższy zaplanować dania, które przygotujemy na Wigilijną Wieczerzę.


Polecam PASZTECIKI, które łatwo przygotować, są trochę inne niż powszechnie spotykane i smakują każdemu.

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 całe jajka
  • 100 g drożdży 
  • 200 g śmietany
  • sól do smaku (proponuję jedną małą łyżeczkę)

Do miski wkładamy mąkę, 4 jajka i 1 żółtko. Białko pozostawiamy na później. Za pomocą noża mieszamy. W śmietanie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do miski. Wrzucamy masło i sól do smaku. Zagniatamy ciasto dłońmi. Zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 min.
W tym czasie przygotowujemy farsz:

Składniki na farsz:

  • 15 jaj ugotowanych na twardo
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g masła miękkiego
  • sól
  • pieprz



Jajka siekamy w kosteczkę, kroimy drobno zioła, dodajemy masło, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.


Ciasto wyjmujemy z wody. Gotowe ciasto dzielimy na pięć porcji. Każdą porcję rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm (najlepiej w prostokąt). 

Rozkładamy farsz 5 cm od krawędzi ciasta, po całej szerokości prostokąta, tworząc wałek o szerokości około 5 cm.  Nakładamy ciasto na farsz i rolujemy tak, żeby farsz był ścisło pomiędzy ciastem. Nożem odcinamy resztę ciasta. 
Tępą stroną noża kroimy wałek na kawałki szerokości około 4-5 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i pieczemy około 15 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C.

Powtarzamy czynność do momentu wykorzystania całego ciasta i farszu.


Ja w tym roku zrobię paszteciki również z farszem z kapusty kiszonej. W tym celu wykorzystam przepis z mojej ukochanej platformy z przepisami https://cookidoo.pl



Smacznego.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos pomidorowy z papryką (Thermomix)

Składniki: 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne) 500 g papryki czerwonej (lub pomidory, jeżeli chcemy sos pomidorowy) 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę i cebulę pokrojone na mniejsze części oraz czosnek (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę).  Rozdrabniamy 5s./obr.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1 (po 15 minutach można zdjąć koszyczek, wtedy szybciej odparowuje się sos). Dodajemy przyprawy i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 2 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos świetnie nadaje się jako ketchup, baza do makaronów i warzywnych d...

PUSZYSTA PIZZA BEZ GLUTENU (Thermomix)

Składniki: na ciasto: 215 g wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli 300 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba  pozostałe: zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubimy sos pomidorowy (http://akademiazdrowegomyslenia.blogspot.com/2015/09/sos-pomidorowy-z-papryka-thermomix.html) 150 g sera mozzarella ew. pokrojoną cebulę, pieczarkę, paprykę itp. Ser mielimy w naczyniu miksującym 10 s./6 i przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Wodę mieszamy w naczyniu miksującym z drożdżami 20s/obr.5. Dodajemy oliwę i cukier 20 s/obr.5. Wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę o średnicy około 30 cm. (ja używam do tarty) i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni naczynia. Smarujemy sosem, posypujemy pr...

PRZEPYSZNY SERNIK bezglutenowy (Thermomix)

Składniki: 6 jajek 150 g cukru 1000 g twarogu sernikowego 180 g oleju rzepakowego 70 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy) ewentualnie:  60 g rodzynek   60 g orzechów  skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy Potrzebne przybory: średnia miska sylikonowa kopystka forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.  Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4. Przy po...