Święta tuż, tuż. Czas najwyższy zaplanować dania, które przygotujemy na Wigilijną Wieczerzę.
Polecam PASZTECIKI, które łatwo przygotować, są trochę inne niż powszechnie spotykane i smakują każdemu.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 5 całe jajka
- 100 g drożdży
- 200 g śmietany
- sól do smaku (proponuję jedną małą łyżeczkę)
Do miski wkładamy mąkę, 4 jajka i 1 żółtko. Białko pozostawiamy na później. Za pomocą noża mieszamy. W śmietanie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do miski. Wrzucamy masło i sól do smaku. Zagniatamy ciasto dłońmi. Zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 min.
W tym czasie przygotowujemy farsz:
Składniki na farsz:
- 15 jaj ugotowanych na twardo
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 200 g masła miękkiego
- sól
- pieprz
Jajka siekamy w kosteczkę, kroimy drobno zioła, dodajemy masło, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z wody. Gotowe ciasto dzielimy na pięć porcji. Każdą porcję rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm (najlepiej w prostokąt).
Rozkładamy farsz 5 cm od krawędzi ciasta, po całej szerokości prostokąta, tworząc wałek o szerokości około 5 cm. Nakładamy ciasto na farsz i rolujemy tak, żeby farsz był ścisło pomiędzy ciastem. Nożem odcinamy resztę ciasta.
Tępą stroną noża kroimy wałek na kawałki szerokości około 4-5 cm. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i pieczemy około 15 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C.
Powtarzamy czynność do momentu wykorzystania całego ciasta i farszu.
Ja w tym roku zrobię paszteciki również z farszem z kapusty kiszonej. W tym celu wykorzystam przepis z mojej ukochanej platformy z przepisami https://cookidoo.pl
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz