BEZY Z MASĄ Z SERKA MASCARPONE O SMAKU TOFFI
Potrzebujemy:
- 6 białek jaj
- 300 g cukru pudru
- czubatą łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
- łyżkę soku z cytryny
- 250 g serka maskarpone
- 250 g śmietany 30%
- 1-2 łyżki kajmaku (w zależności od upodobań smakowych)
Piekarnik rozgrzewamy do 110ºC.
Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce (w plastikowej może się dobrze nie ubić). Ubijamy je mikserem do momentu otrzymania sztywnej, lśniącej piany.
Wciąż ubijając dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru. Następnie dorzucamy skrobię i jeszcze ubijamy parę minut. Na końcu wlewamy sok z cytryny i łączymy wszystko razem (sok zapobiega przed opadnięciem bezy).
Na papierze do pieczenia formujemy 12 ok. 8 cm krążków. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90ºC, uchylamy drzwiczki piekarnika i suszymy około 2-3 godzin. Studzimy.
Przygotowujemy masę serową. Serek umieszczamy w misce i ubijamy mikserem przez parę minut, dodajemy śmietanę i dalej miksujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Dodajemy kajmak i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Przekładamy wcześniej przygotowane blaty i deser gotowy.
Przed podaniem można bezy włożyć do lodówki. Należy jednak uważać, żeby beza nie nabrała wilgoci. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz