Przejdź do głównej zawartości

ZUPA KREM Z POMIDORÓW

ZDROWA ZUPA KREM Z POMIDORÓW




Co prawda nie czas na pomidory, ale i z tych dostępnych dzisiaj też można przygotować wspaniały przecier pomidorowy, który będzie bazą na zupę, sos lub inne smaczne danie. Zawsze robię więcej, żeby część zamknąć w słoikach i zawsze mieć pod ręką przygotowany przeze mnie przecier. Zawarty w nim LIKOPEN zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega nowotworom czy też obniża poziom cholesterolu.

Ja użyłam:

-6 kg pomidorów
-1 główkę czosnku
-5 małych cebul
-5-10 g suszonego orygano
-5-10 g suszonej bazylii
-olej rzepakowy do smażenia

Cebulkę obieramy i kroimy w małą kostkę. Smażymy na oleju do momentu aż zmięknie. Dodajemy drobniutko skrojony czosnek i przez chwilę podsmażamy wszystko razem.
W tym czasie pomidory należy naciąć wzdłuż, sparzyć, zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Następnie pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnię lub do garnka, w którym znajduje się cebula i czosnek. Dusimy je do miękkości. Ja dusiłam ok. 2 godzin na wolnym ogniu (najpierw przez 40 min. pod przykryciem, a później bez pokrywki, żeby odparował nadmiar wody).
Po godzinie dodajemy przyprawy i dalej dusimy. Następnie gotowe warzywa z ziołami (porcjami) wrzucamy do blendera i rozdrabniamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Przed spożyciem należy doprawić solą, pieprzem lub innymi ulubionymi ziołami. Można też wzmocnić smak koncentratem pomidorowym. Wszystko według uznania.
Tuż przed podaniem proponuję posypać świeżymi ziołami (bazylią lub natką pietruszki) i ozdobić kleksem z jogurtu naturalnego lub śmietany.

Pasteryzacja: nadmiar zupy, należy podgrzać i przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku. Zalewamy wrzątkiem do 1/3 wysokości słoików i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, dokręcamy pokrywki i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Tak przygotowane przetwory można przechowywać w szafce kuchennej ok. 3 miesięcy, w chłodnych pomieszczeniach nawet dłużej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos pomidorowy z papryką (Thermomix)

Składniki: 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne) 500 g papryki czerwonej (lub pomidory, jeżeli chcemy sos pomidorowy) 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę i cebulę pokrojone na mniejsze części oraz czosnek (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę).  Rozdrabniamy 5s./obr.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1 (po 15 minutach można zdjąć koszyczek, wtedy szybciej odparowuje się sos). Dodajemy przyprawy i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 2 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos świetnie nadaje się jako ketchup, baza do makaronów i warzywnych d...

PUSZYSTA PIZZA BEZ GLUTENU (Thermomix)

Składniki: na ciasto: 215 g wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli 300 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba  pozostałe: zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubimy sos pomidorowy (http://akademiazdrowegomyslenia.blogspot.com/2015/09/sos-pomidorowy-z-papryka-thermomix.html) 150 g sera mozzarella ew. pokrojoną cebulę, pieczarkę, paprykę itp. Ser mielimy w naczyniu miksującym 10 s./6 i przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Wodę mieszamy w naczyniu miksującym z drożdżami 20s/obr.5. Dodajemy oliwę i cukier 20 s/obr.5. Wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę o średnicy około 30 cm. (ja używam do tarty) i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni naczynia. Smarujemy sosem, posypujemy pr...

PRZEPYSZNY SERNIK bezglutenowy (Thermomix)

Składniki: 6 jajek 150 g cukru 1000 g twarogu sernikowego 180 g oleju rzepakowego 70 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy) ewentualnie:  60 g rodzynek   60 g orzechów  skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy Potrzebne przybory: średnia miska sylikonowa kopystka forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.  Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4. Przy po...