Składniki:
Kasze i ryż mielimy 1 min./obr.10. Jeżeli mamy mąki wrzucamy do naczynia miksującego. Dodajemy pozostałe suche składniki (oprócz wody) 25s./obr 5. Wlewamy wodę i wyrabiamy 3 min./Interwał. Zostawiamy ciasto w naczyniu miksującym na około 30 min. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy 2 min/Interwał. Przelewamy do podłużnej formy keksowej o długości około 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na około 20-30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Następnie pieczemy około 50 min. Studzimy na kratce do pieczenia.
Smacznego!
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej (lub mąki gryczanej)
- 150 g ryżu (lub mąki ryżowej)
- 100 g kaszy kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)
- 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 30 g siemienia lnianego
- 120 g pestek słonecznika i dyni
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 520 g lekko ciepłej wody (ewentualnie trochę jeszcze dodajemy)
Kasze i ryż mielimy 1 min./obr.10. Jeżeli mamy mąki wrzucamy do naczynia miksującego. Dodajemy pozostałe suche składniki (oprócz wody) 25s./obr 5. Wlewamy wodę i wyrabiamy 3 min./Interwał. Zostawiamy ciasto w naczyniu miksującym na około 30 min. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy 2 min/Interwał. Przelewamy do podłużnej formy keksowej o długości około 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na około 20-30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Następnie pieczemy około 50 min. Studzimy na kratce do pieczenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz