Potrzebujemy:
-30 g świeżych drożdży
-1 łyżka miodu
-210 g letniej wody
-200 g ugotowanych ziemniaków
-380 g koncentratu mąki wieloziarnistej bezglutenowej
-1 łyżeczka soli
-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-20 g pestek dyni
-20 g pestek słonecznika
-20 g siemienia lnianego
-roztrzepane jajko do posmarowania
- garść dowolnych ziaren do posypania chleba
Do naczynia Thermomix wkładamy drożdże, miód i wodę. Mieszamy 2min/37stC/obr.1.
Dodajemy ziemniaki, mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy 4 min./.
Wkładamy pestki dyni, słonecznika i siemię lniane i wyrabiamy jeszcze przez 1 min./.
Przekładamy do formy keksowej o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami. Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę grzania na 50 st. C na ok 10-15 minut, aż chleb wyrośnie. Następnie podwyższamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 45 min.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz