Ten wspaniały przepis otrzymałam od mojej koleżanki Izy. Trochę go zmodyfikowałam i przerobiłam na Thermomix. Wersja oryginalna była przepyszna. Zjadłam ze smakiem. Dziękuję.
Składniki:
- 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne)
- 500 g papryki czerwonej
- 1/2 świeżej ostrej papryczki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej suszonej papryki lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 5 ziaren ziela anielskiego
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml octu jabłkowego
Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, czerwoną słodką paprykę i paprykę ostrą pokrojone na mniejsze części (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę). Rozdrabniamy 5s./obr.5. Dodajemy przyprawy (oprócz cynamonu, czosnku i octu). Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Dodajemy pozostałe składniki i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 5 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Wspaniały sos, który rozgrzeje nas w chłodne jesienne wieczory. Wystarczy dodać do duszonej cukinii lub podsmażonej piersi z kurczaka. Ugotować makaron i kolacja gotowa.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz