Składniki:
300 g ziaren orkiszu
100 g kaszy gryczanej niepalonej
40 g mąki ziemniaczanej
20 g białego wina wytrawnego lub octu winnego
300 g wody
20 g świeżych drożdży
30 g pestek dyni
15 g pestek słonecznika
10 g ziaren sezamu
15 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli (według uznania)
Do suchego naczynia miksującego wsypać orkisz i zemleć 50 s./obr. 10, przesypać do miski. Wrzucić do naczynia miksującego kaszę i zemleć 30 s./obr. 10. Dodać do naczynia miksującego zmielony orkisz i pozostałe składniki. Wyrobić 3 min./ Interwał. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości 30 cm. Wstawić do piekarnika na 20 min, temp. 50 st.C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec przez 40-50 min. Wyjąc z piekarnika. Po 10 minutach wyjąć z keksówki. Ostudzić i jeść.
Komentarze
Prześlij komentarz