ZUPY KREMY
Dla mnie zupy kremy są przede wszystkim cudownym rozwiązaniem, żeby przemycić mojemu dziecku WARZYWA, których z założenia nie lubi.Zaczęliśmy ostatnio w naszym domu (już po raz kolejny) przygotowywanie tylko zdrowych posiłków. Powodem jest oczywiście zdrowie, ale i pozbycie się paru zbędnych kilogramów, które dźwiga mój młodszy syn. Postanowiłam być konsekwentna.
Z pomocą przyszły mi Zupy Kremy. Dzięki temu, że posiadamy Thermomix, przygotowanie takiego posiłku jest proste i szybkie. Wykorzystuję to, co mam w lodówce.
Podstawą jest zawsze cebula lub szalotka, którą wrzucam do naczynia miksującego i siekam 5s./obr.5., dodaję około 25 g oleju rzepakowego nierafinowanego lub kokosowego rafinowanego (ze względu na to, że jest bezzapachowy). Duszę wszystko 3 min./temp. 100 st.C/obr.1.
Następnie wrzucam warzywa, które wymagają dłuższego gotowania, siekam według uznania, dodaję wodę, koncentrat bulionu warzywnego, zioła i gotuję około 10 min. Po tym czasie dodaję warzywa, które gotujemy krócej (np. dynię), sól, pieprz. Gotuję następne 5-10 min. Miksuję wszystko 1 min./obr.10.
Podaję z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, a nawet płatkami migdałowymi.
W ostatnim czasie zrobiłam:
- Zupę krem z pomidorów (podałam z posiekaną natką pietruszki)
- Zupę z białych warzyw (białe szparagi, kalafior, pietruszka, seler) podałam z uprażonymi płatkami migdałów.
Dzisiaj natomiast jemy:
- Zupę krem z marchewki i dyni z mlekiem kokosowym, podaną z uprażonymi pestkami dyni.
Przepisów na zupy kremy mamy tysiące. Wymyślajcie jednak własne. Często zrobione z tego co mamy w danej chwili w lodówce, są jeszcze lepsze od tych z książek kulinarnych.
Komentarze
Prześlij komentarz