Przejdź do głównej zawartości

ZUPY KREMY łatwe, szybkie i pożywne (Thermomix)

Zupa, Zupa Krem, Bowl

ZUPY KREMY 

Dla mnie zupy kremy są przede wszystkim cudownym rozwiązaniem, żeby przemycić mojemu dziecku WARZYWA, których z założenia nie lubi.

Zaczęliśmy ostatnio w naszym domu (już po raz kolejny) przygotowywanie tylko zdrowych posiłków. Powodem jest oczywiście zdrowie, ale i pozbycie się paru zbędnych kilogramów, które dźwiga mój młodszy syn. Postanowiłam być konsekwentna.

Z pomocą przyszły mi Zupy Kremy. Dzięki temu, że posiadamy Thermomix, przygotowanie takiego posiłku jest proste i szybkie. Wykorzystuję to, co mam w lodówce.
Podstawą jest zawsze cebula lub szalotka, którą wrzucam do naczynia miksującego i siekam 5s./obr.5., dodaję około 25 g oleju rzepakowego nierafinowanego lub kokosowego rafinowanego (ze względu na to, że jest bezzapachowy). Duszę wszystko 3 min./temp. 100 st.C/obr.1.

Następnie wrzucam warzywa, które wymagają dłuższego gotowania, siekam według uznania, dodaję wodę, koncentrat bulionu warzywnego, zioła i gotuję około 10 min. Po tym czasie dodaję warzywa, które gotujemy krócej (np. dynię), sól, pieprz. Gotuję następne 5-10 min. Miksuję wszystko 1 min./obr.10.
Podaję z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, a nawet płatkami migdałowymi.

W ostatnim czasie zrobiłam:

  • Zupę krem z pomidorów (podałam z posiekaną natką pietruszki)
  • Zupę z białych warzyw (białe szparagi, kalafior, pietruszka, seler) podałam z uprażonymi płatkami migdałów.


Dzisiaj natomiast jemy:

  • Zupę krem z marchewki i dyni z mlekiem kokosowym, podaną z uprażonymi pestkami dyni.

Przepisów na zupy kremy mamy tysiące. Wymyślajcie jednak własne. Często zrobione z tego co mamy w danej chwili w lodówce, są jeszcze lepsze od tych z książek kulinarnych.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos pomidorowy z papryką (Thermomix)

Składniki: 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne) 500 g papryki czerwonej (lub pomidory, jeżeli chcemy sos pomidorowy) 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę i cebulę pokrojone na mniejsze części oraz czosnek (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę).  Rozdrabniamy 5s./obr.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1 (po 15 minutach można zdjąć koszyczek, wtedy szybciej odparowuje się sos). Dodajemy przyprawy i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 2 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos świetnie nadaje się jako ketchup, baza do makaronów i warzywnych d...

PUSZYSTA PIZZA BEZ GLUTENU (Thermomix)

Składniki: na ciasto: 215 g wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli 300 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba  pozostałe: zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubimy sos pomidorowy (http://akademiazdrowegomyslenia.blogspot.com/2015/09/sos-pomidorowy-z-papryka-thermomix.html) 150 g sera mozzarella ew. pokrojoną cebulę, pieczarkę, paprykę itp. Ser mielimy w naczyniu miksującym 10 s./6 i przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Wodę mieszamy w naczyniu miksującym z drożdżami 20s/obr.5. Dodajemy oliwę i cukier 20 s/obr.5. Wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę o średnicy około 30 cm. (ja używam do tarty) i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni naczynia. Smarujemy sosem, posypujemy pr...

PRZEPYSZNY SERNIK bezglutenowy (Thermomix)

Składniki: 6 jajek 150 g cukru 1000 g twarogu sernikowego 180 g oleju rzepakowego 70 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy) ewentualnie:  60 g rodzynek   60 g orzechów  skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy Potrzebne przybory: średnia miska sylikonowa kopystka forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.  Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4. Przy po...