Przejdź do głównej zawartości

EKSPRESOWY TORT Z SERKIEM MASKARPONE (THERMOMIX) również w wersji bezglutenowej

Składniki na biszkopt:
zrobiony z książki Kulinarne ABC


  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej wykonanego samodzielnie)
  • 120 g mąki pszennej (BEZGLUTENOWO 80g mąki ZIEMNIACZANEJ + 40 g mąki np. JAGLANEJ)
  • szczypta soli


Składniki na masę:

  • 40 g cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 330-400 g śmietany 30%


Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:

  • szklanka zaparzonej czarnej herbaty (słabej)
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny


Do dekoracji:

  • garść wiórków kokosowych
  • owoce
  • lub cokolwiek innego
Potrzebne nam będą również:
papier do pieczenia, tortownica 20-24 cm., dwie duże deski kuchenne, duży nóż, łyżka.



Przygotowujemy biszkopt wg przepisu z książki lub nośnika.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy 6 min./37st.C/obr.4. Następnie jeszcze raz 6 min./obr.4. Dodajemy mąkę i sól. Mieszamy 5 s./obr.3.
Zdejmujemy motylek. Lekko mieszamy masę kopystką i przekładamy do tortownicy. Pieczemy 20-25 min.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy poncz łącząc wszystkie składniki ze sobą. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części i za pomocą łyżki nasączamy go ponczem.

Następnie robimy masę. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy cukier i miksujemy go 10 s./obr.10. Zakładamy motylek i wrzucamy serek mascarpone 3-5 s./obr.4. Zgarniamy ze ścianek serek i wlewamy śmietanę. Miksujemy 10-15 s./obr.3-4. Wszystko zależy od jakości składników i ich temperatury. Ja po 10 sekundach wyłączam i sprawdzam konsystencję. I wydłużam o kolejne 3 s. aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Masa powinna być dość sztywna, ale należy uważać, żeby nie miksować za długo, ponieważ zacznie robić się nam masło. Najlepiej sprawdzać po 10-15 s. co 3 sekundy, czy jest już odpowiednio sztywna.

Około 1/3 robionej masy rozkładamy na dolny blat biszkoptu. Możemy położyć również jakieś małe kawałki owoców.


Posmarowany blat przykrywamy drugim. Rozkładamy resztę masy na wierzchu i po bokach. Wyrównujemy.
Boki obkładamy wiórkami kokosowymi.


Na wierzchu robimy dekorację według własnego pomysłu.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Smacznego.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos pomidorowy z papryką (Thermomix)

Składniki: 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne) 500 g papryki czerwonej (lub pomidory, jeżeli chcemy sos pomidorowy) 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę i cebulę pokrojone na mniejsze części oraz czosnek (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę).  Rozdrabniamy 5s./obr.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1 (po 15 minutach można zdjąć koszyczek, wtedy szybciej odparowuje się sos). Dodajemy przyprawy i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 2 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos świetnie nadaje się jako ketchup, baza do makaronów i warzywnych d...

PUSZYSTA PIZZA BEZ GLUTENU (Thermomix)

Składniki: na ciasto: 215 g wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli 300 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba  pozostałe: zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubimy sos pomidorowy (http://akademiazdrowegomyslenia.blogspot.com/2015/09/sos-pomidorowy-z-papryka-thermomix.html) 150 g sera mozzarella ew. pokrojoną cebulę, pieczarkę, paprykę itp. Ser mielimy w naczyniu miksującym 10 s./6 i przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Wodę mieszamy w naczyniu miksującym z drożdżami 20s/obr.5. Dodajemy oliwę i cukier 20 s/obr.5. Wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę o średnicy około 30 cm. (ja używam do tarty) i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni naczynia. Smarujemy sosem, posypujemy pr...

PRZEPYSZNY SERNIK bezglutenowy (Thermomix)

Składniki: 6 jajek 150 g cukru 1000 g twarogu sernikowego 180 g oleju rzepakowego 70 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy) ewentualnie:  60 g rodzynek   60 g orzechów  skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy Potrzebne przybory: średnia miska sylikonowa kopystka forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.  Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4. Przy po...