Składniki na biszkopt:
zrobiony z książki Kulinarne ABC
Składniki na masę:
Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
Do dekoracji:
Przygotowujemy biszkopt wg przepisu z książki lub nośnika.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy 6 min./37st.C/obr.4. Następnie jeszcze raz 6 min./obr.4. Dodajemy mąkę i sól. Mieszamy 5 s./obr.3.
Zdejmujemy motylek. Lekko mieszamy masę kopystką i przekładamy do tortownicy. Pieczemy 20-25 min.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy poncz łącząc wszystkie składniki ze sobą. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części i za pomocą łyżki nasączamy go ponczem.
Następnie robimy masę. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy cukier i miksujemy go 10 s./obr.10. Zakładamy motylek i wrzucamy serek mascarpone 3-5 s./obr.4. Zgarniamy ze ścianek serek i wlewamy śmietanę. Miksujemy 10-15 s./obr.3-4. Wszystko zależy od jakości składników i ich temperatury. Ja po 10 sekundach wyłączam i sprawdzam konsystencję. I wydłużam o kolejne 3 s. aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Masa powinna być dość sztywna, ale należy uważać, żeby nie miksować za długo, ponieważ zacznie robić się nam masło. Najlepiej sprawdzać po 10-15 s. co 3 sekundy, czy jest już odpowiednio sztywna.
Około 1/3 robionej masy rozkładamy na dolny blat biszkoptu. Możemy położyć również jakieś małe kawałki owoców.
Posmarowany blat przykrywamy drugim. Rozkładamy resztę masy na wierzchu i po bokach. Wyrównujemy.
Boki obkładamy wiórkami kokosowymi.
Na wierzchu robimy dekorację według własnego pomysłu.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego.
zrobiony z książki Kulinarne ABC
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej wykonanego samodzielnie)
- 120 g mąki pszennej (BEZGLUTENOWO 80g mąki ZIEMNIACZANEJ + 40 g mąki np. JAGLANEJ)
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 40 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 330-400 g śmietany 30%
Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
- szklanka zaparzonej czarnej herbaty (słabej)
- 1 łyżeczka cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Do dekoracji:
- garść wiórków kokosowych
- owoce
- lub cokolwiek innego
Potrzebne nam będą również:
papier do pieczenia, tortownica 20-24 cm., dwie duże deski kuchenne, duży nóż, łyżka.
Przygotowujemy biszkopt wg przepisu z książki lub nośnika.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijamy 6 min./37st.C/obr.4. Następnie jeszcze raz 6 min./obr.4. Dodajemy mąkę i sól. Mieszamy 5 s./obr.3.
Zdejmujemy motylek. Lekko mieszamy masę kopystką i przekładamy do tortownicy. Pieczemy 20-25 min.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy poncz łącząc wszystkie składniki ze sobą. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części i za pomocą łyżki nasączamy go ponczem.
Następnie robimy masę. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy cukier i miksujemy go 10 s./obr.10. Zakładamy motylek i wrzucamy serek mascarpone 3-5 s./obr.4. Zgarniamy ze ścianek serek i wlewamy śmietanę. Miksujemy 10-15 s./obr.3-4. Wszystko zależy od jakości składników i ich temperatury. Ja po 10 sekundach wyłączam i sprawdzam konsystencję. I wydłużam o kolejne 3 s. aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Masa powinna być dość sztywna, ale należy uważać, żeby nie miksować za długo, ponieważ zacznie robić się nam masło. Najlepiej sprawdzać po 10-15 s. co 3 sekundy, czy jest już odpowiednio sztywna.
Około 1/3 robionej masy rozkładamy na dolny blat biszkoptu. Możemy położyć również jakieś małe kawałki owoców.
Posmarowany blat przykrywamy drugim. Rozkładamy resztę masy na wierzchu i po bokach. Wyrównujemy.
Boki obkładamy wiórkami kokosowymi.
Na wierzchu robimy dekorację według własnego pomysłu.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz