Składniki :
- 1300 g truskawek (umytych, bez szypułek)
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka pektyny
- 1 łyżeczka agar agar
Do naczynia miksującego wrzucamy umyte truskawki. Dodajemy cukier. 20 min./100 st.C/obr.1. Nie nakładamy na pokrywę miarki. Jeżeli po okołu 10 minutach zrobi się piana, nakładamy miarkę i podnosimy obroty na 4 na 2-3 s. Zdejmujemy miarkę i gotujemy dalej. Pięć minut przed końcem przez otwór w pokrywie dodajemy po łyżeczce pektyny i agar agar. Zakładamy miarkę i podnosimy obroty na 4 na 2 s., żeby się dobrze wymieszało. Zdejmujemy miarkę i gotujemy dalej. W tym czasie wyparzamy słoiki do których przelejemy powstały dżem.
Jak najszybciej wlewamy powstałą masę do słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Taki dżem jest gęsty, ma piękny czerwony kolor i kwaskowaty smak. Cudownie smakuje z naleśnikami,
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz