Przejdź do głównej zawartości

DŻEM Z TRUSKAWEK Thermomix




Wypróbowałam parę sposobów robienia dżemów truskawkowych. Polecam dwa. Dłuższy, kiedy odparowujemy truskawki w piekarniku i krótszy, kiedy wrzucamy przygotowane owoce prosto do naczynia miksującego.

Składniki:
  • 1300 g truskawek (myjemy i szypułkujemy je wcześniej)
  • 100-150 g cukru lub ksylitolu
  • czubata łyżeczka pektyny lub agar agar


Przygotowanie:  

Jeżeli chcemy, żeby nasze dżemy były gęstsze i miały ciekawy smak, na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kładziemy truskawki i w temperaturze 100 st. C, termoobieg, odparowujemy je 60 min. przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie odlewamy powstały sok do miski, a truskawki wrzucamy do naczynia miksującego. 

W przypadku, kiedy nie mamy czasu i chęci na odparowywanie, truskawki wrzucamy bezpośrednio do naczynia miksującego. Dodajemy cukier i gotujemy bez zakładania miarki na pokrywę 20 min./100 st.C/obr.1. Uwaga na kipiące truskawki. Jeżeli zaczną kipieć należy zmniejszyć obroty do 0,5. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pektynę lub agar agar (w przypadku truskawek nieodparowywanych można dodać trochę więcej, wszystko zależy od Waszych upodobań kulinarnych). 
Przelewamy dżem do wyparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem (do ostygnięcia).

Z powstałego z odparowywania soku możemy przygotować syrop dodając trochę cukru i podgrzewając go w naczyniu miksującym do 100 st.C. Przelewamy syrop do wyparzonej butelki i mocno zakręcamy. Stosujemy jako dodatek do wody lub herbaty.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos pomidorowy z papryką (Thermomix)

Składniki: 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne) 500 g papryki czerwonej (lub pomidory, jeżeli chcemy sos pomidorowy) 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę i cebulę pokrojone na mniejsze części oraz czosnek (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę).  Rozdrabniamy 5s./obr.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1 (po 15 minutach można zdjąć koszyczek, wtedy szybciej odparowuje się sos). Dodajemy przyprawy i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 2 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos świetnie nadaje się jako ketchup, baza do makaronów i warzywnych d...

PUSZYSTA PIZZA BEZ GLUTENU (Thermomix)

Składniki: na ciasto: 215 g wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli 300 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba  pozostałe: zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubimy sos pomidorowy (http://akademiazdrowegomyslenia.blogspot.com/2015/09/sos-pomidorowy-z-papryka-thermomix.html) 150 g sera mozzarella ew. pokrojoną cebulę, pieczarkę, paprykę itp. Ser mielimy w naczyniu miksującym 10 s./6 i przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Wodę mieszamy w naczyniu miksującym z drożdżami 20s/obr.5. Dodajemy oliwę i cukier 20 s/obr.5. Wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę o średnicy około 30 cm. (ja używam do tarty) i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni naczynia. Smarujemy sosem, posypujemy pr...

PRZEPYSZNY SERNIK bezglutenowy (Thermomix)

Składniki: 6 jajek 150 g cukru 1000 g twarogu sernikowego 180 g oleju rzepakowego 70 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy) ewentualnie:  60 g rodzynek   60 g orzechów  skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy Potrzebne przybory: średnia miska sylikonowa kopystka forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.  Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4. Przy po...