Wypróbowałam parę sposobów robienia dżemów truskawkowych. Polecam dwa. Dłuższy, kiedy odparowujemy truskawki w piekarniku i krótszy, kiedy wrzucamy przygotowane owoce prosto do naczynia miksującego.
Składniki:
- 1300 g truskawek (myjemy i szypułkujemy je wcześniej)
- 100-150 g cukru lub ksylitolu
- czubata łyżeczka pektyny lub agar agar
Przygotowanie:
Jeżeli chcemy, żeby nasze dżemy były gęstsze i miały ciekawy smak, na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kładziemy truskawki i w temperaturze 100 st. C, termoobieg, odparowujemy je 60 min. przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie odlewamy powstały sok do miski, a truskawki wrzucamy do naczynia miksującego.
W przypadku, kiedy nie mamy czasu i chęci na odparowywanie, truskawki wrzucamy bezpośrednio do naczynia miksującego. Dodajemy cukier i gotujemy bez zakładania miarki na pokrywę 20 min./100 st.C/obr.1. Uwaga na kipiące truskawki. Jeżeli zaczną kipieć należy zmniejszyć obroty do 0,5. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pektynę lub agar agar (w przypadku truskawek nieodparowywanych można dodać trochę więcej, wszystko zależy od Waszych upodobań kulinarnych).
Przelewamy dżem do wyparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem (do ostygnięcia).
Z powstałego z odparowywania soku możemy przygotować syrop dodając trochę cukru i podgrzewając go w naczyniu miksującym do 100 st.C. Przelewamy syrop do wyparzonej butelki i mocno zakręcamy. Stosujemy jako dodatek do wody lub herbaty.
Smacznego!
.
Komentarze
Prześlij komentarz