Składniki:
- 50 g oleju kokosowego
- 420 g mleka roślinnego
- 250 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
+ dodatkowy olej kokosowy do smażenia
Do naczynia miksującego wkładamy olej kokosowy i podgrzewamy 2 min/50 st.C/obr.2. Dodajemy mleko, mąkę, jajka i sól. Mieszamy 30 s/obr.4. Ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na rozgrzaną, posmarowaną olejem kokosowym patelnię (najlepiej przeznaczoną specjalnie do naleśników), za pomocą dużej łyżki stołowej nakładamy ciasto, tworząc naleśniki o średnicy jaką uważamy za najlepszą. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Możemy korzystać z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych.
Możemy również sami przygotować mieszankę z mąk przez siebie zrobionych. Pamiętajmy, że wtedy najwięcej w naszej mieszance misi być skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej), która nada puszystości naszym naleśnikom.
Komentarze
Prześlij komentarz