BEZGLUTENOWE KLUSKI LENIWE
(pierogi leniwe)
- 500 g
białego sera
- 2 żółtka
- 1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej
- 2 pełne szklanki ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
- płaska mała łyżeczka soli (ja używam himalajskiej)
- 2 łyżki oleju rzepakowego do gotowania
- śmietana
- cukier trzcinowy
Ser oraz ziemniaki mieszamy malakserem do uzyskania
jednolitej masy. Dodajemy żółtka, mąkę, sól i wyrabiamy. Na posypanej mąką
stolnicy formujemy wałek, który następnie dzielimy na małe romby lub formujemy
małe kuleczki, które na środku przyciskamy palcem. Wrzucamy małe porcje do
lekko osolonego wrzątku z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotujemy około 1
minutę i wyjmujemy łyżką cedzakową na przygotowany wcześniej talerz. Należy
uważać z czasem gotowania. Jest to produkt bezglutenowy, który szybciej się
rozpada.
Moje dzieci najbardziej lubią kluski leniwe z cukrem trzcinowym, ale można łączyć z innymi dodatkami wg uznania (m.in. z
masłem i cukrem lub ze śmietaną i cukrem). Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz