Ach te zasady!
Nikt nie lubi się do nich stosować. Niestety, żeby zdrowo żyć - trzeba się ich trzymać.
Po pierwsze: REGULARNIE
Najlepiej pięć razy dziennie w regularnych odstępach czasowych.
Osoby. które nie są w stanie, mogą jadać posiłki trzy razy dziennie: ŚNIADANIE, OBIAD, KOLACJA. A w między czasie można wypić przygotowany wcześniej sok, koktajl, kefir, jogurt lub zjeść smaczny owoc czy warzywo.
Polecam przygotowywanie posiłków w domu i zabieranie ich w specjalnie do tego przeznaczonych pojemnikach, termosach czy bidonach - do pracy, szkoły lub na uczelnię.
Ja tak robię od lat i czuję się z tym świetnie. Kiedyś wielokrotnie słyszałam niepochlebne wypowiedzi o moich "pudełkach" zabieranych do pracy. Cieszę się, że nigdy z tego nie zrezygnowałam. Dzięki temu moje posiłki zawsze były smaczne, pożywne i bezpieczne. Bezpieczne dlatego, że nie zawierały glutenu, którego nie mogę spożywać z powodu choroby.
Jutrzejszy obiadek: czerwony ryż z krewetkami, z czosnkiem i natką pietruszki. |
Po drugie: ZRÓŻNICOWANIE
Codziennie w naszym urozmaiconym menu powinny znaleźć się produkty takie jak owoce i warzywa, zboża, mleko i jego przetwory, zamiennie mięso, ryby i warzywa strączkowe. Nie zapominajmy o tłuszczach roślinnych. Polecam olej rzepakowy nazywany "oliwą północy", oliwę z oliwek, czy olej lniany.
Uważajcie na monodiety. Zazwyczaj wyniszczają nasze organizmy.
Po trzecie: UMIARKOWANIE
Jedzmy z rozsądkiem. Lepiej mniej i częściej, niż dużo i rzadko.
Ograniczajmy spożycie cukrów, tłuszczy zwierzęcych, utwardzonych tłuszczy roślinnych, soli i słodyczy. Unikajmy produktów typu fast-food. Nie pijmy gazowanych i kolorowych napoi. Ograniczmy alkohol, mocną kawę i herbatę.
Po czwarte: OSTROŻNIE
Zwracajmy uwagę na zanieczyszczenia w pokarmach. Zarówno te chemiczne, takie jak pestycydy czy metale ciężkie oraz fizyczne i biologiczne. Nie jedzmy pleśni, możemy mieć przez to duże problemy.
Czytajmy etykiety. Zwracajmy uwagę na skład produktów, które kupujemy. Nie wszystko jest dla nas bezpieczne.
Po piąte: SMACZNIE
To co jemy ma być dla nas smaczne i zdrowe. Czerpmy przyjemność z przygotowywania posiłków, a także z ich konsumowania.
Po szóste: AKTYWNIE
Nie zapominajmy o aktywności fizycznej. Bez niej nie będzie odpowiedniego spalania i nasz organizm będzie niedotleniony.
A na koniec po siódme: PIJMY WODĘ
Nawadniaj organizm przez cały dzień. Pij co najmniej półtora litra czystej, niegazowanej wody.
To na początek.
Pamiętajcie, że jesteście tym, co jecie.
Zapewniam, że można żyć zgodnie z przedstawionymi przeze mnie zasadami. Stosując się do nich, na pewno poczujecie się lepiej.
Komentarze
Prześlij komentarz