Sernik z mlekiem kokosowym i suszonymi śliwkami
(bezglutenowy)
- ok. 100 g herbatników (ja używam bezglutenowych)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 60 g
cukry trzcinowego
- 1 kg
zmielonego sera białego do serników
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 400 ml mleka kokosowego
- 100-150 g
suszonych śliwek (odłożyć parę do dekoracji)
- 100 g
czekolady deserowej lub gorzkiej
Rozdrobnić ciastka, dodać masło orzechowe i cukier
trzcinowy. Wszystko zmiksować do połączenia składników, ale tak żeby pozostały
grudki. Wyłożyć tortownicę o średnicy ok. 24cm papierem do pieczenia i rozłożyć w niej przygotowaną masę. Ugnieść
ręką, tak żeby dobrze przylegała do dna i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wstawiając na najniższym
poziomie naczynie z gorącą wodą.
Ser, mąkę i cukier puder włożyć do miski i zmiksować na
gładką masę. Cały czas mieszając dodawać po kolei jajka. Następnie dodać 300 ml
mleka kokosowego. Na koniec wrzucić pokrojone śliwki i wymieszać.
Przygotowaną masę wlać na wcześniej przygotowany spód z
ciasteczek i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Następnie
zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze przez godzinę.
Po upieczeniu wystudzić ciasto.
100 ml mleka kokosowego podgrzać w rondelku. Zestawić z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Dobrze wymieszać i wylać na wystudzone ciasto. Udekorować odłożonymi wcześniej śliwkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz