Bezglutenowe bułeczki wzbogaciłam amarantusem, który jest m.in. znakomitym źródłem białka i zapobiega zakwaszaniu organizmu. Nie zabrakło także siemienia lnianego. Bułeczki przypominają grahamki. Świetnie smakują z wędliną i świeżym pomidorem.
Składniki:
Amarantus i siemię lniane wrzucamy do naczynia miksującego 10s/obr.10. dodajemy mąkę, sól, drożdże, miód oraz wodę 2min./Interwał. Formujemy pięć bułeczek, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Wkładamy na 15 min do nagrzanego piekarnika 50 stopni C. Kiedy bułki wyrosną podnosimy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy ok.20 min.
Składniki:
- 50g amarantusa
- 20g siemienia lnianego
- 200g koncentratu mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka soli
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 150g letniej wody
- 1 jajko do smarowania bułeczek
- nasiona do posypania (np. nasiona słonecznika, pestki dynia, mak)
Amarantus i siemię lniane wrzucamy do naczynia miksującego 10s/obr.10. dodajemy mąkę, sól, drożdże, miód oraz wodę 2min./Interwał. Formujemy pięć bułeczek, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Wkładamy na 15 min do nagrzanego piekarnika 50 stopni C. Kiedy bułki wyrosną podnosimy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy ok.20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz