Przepis pochodzi z jednej z książek TM, której sama nie posiadam. Niesamowity zapach, przepyszny smak. Idealny do dań z grilla lub ogniska.
Składniki na masło ziołowe:
Składniki na ciasto:
Do naczynia miksującego Thermomix wkładamy motylek i wlewamy śmietanę ok.1-2 min/obr. 4. Kiedy wyraźnie oddzieli się masło od maślanki, przelewamy zawartość garnka przez koszyczek do przygotowanej wcześniej miseczki i odcedzamy masło. Maślankę można wypić lub wykorzystać do innego przepisu.
Do czystego i suchego naczynia TM wkładamy czosnek, przekrojoną na pół cebulę, zioła i sól 10s./ obr.6. Ewentualnie zgarniamy kopystką i powtarzamy czynność. Dodajemy masło 25 s./obr.5. Przekładamy do miseczki.
Do czystego naczynia miksującego Thermomix wkładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na długi prostokąt, który następnie smarujemy po całości przygotowanym masłem ziołowym. Prostokąty tniemy na paski ok 2-3 cm. Zwijamy je w ruloniki i ustawiamy obok siebie w jednej dużej prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia formy lub dwóch mniejszych. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min do wyrośnięcia.
Pieczemy 30 min w temperaturze 200°C.
Najlepiej smakuje na ciepło. Można zawsze podgrzać w piekarniku lub na grillu.
Smacznego.
Składniki na masło ziołowe:
- 400 g śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- garść świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, orygano itp. według uznania - tylko listki, bez łodyżek)
- 1 łyżeczka soli
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 35 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 nieduże łyżeczki soli
- 50 g oleju rzepakowego
Do naczynia miksującego Thermomix wkładamy motylek i wlewamy śmietanę ok.1-2 min/obr. 4. Kiedy wyraźnie oddzieli się masło od maślanki, przelewamy zawartość garnka przez koszyczek do przygotowanej wcześniej miseczki i odcedzamy masło. Maślankę można wypić lub wykorzystać do innego przepisu.
Do czystego i suchego naczynia TM wkładamy czosnek, przekrojoną na pół cebulę, zioła i sól 10s./ obr.6. Ewentualnie zgarniamy kopystką i powtarzamy czynność. Dodajemy masło 25 s./obr.5. Przekładamy do miseczki.
Do czystego naczynia miksującego Thermomix wkładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na długi prostokąt, który następnie smarujemy po całości przygotowanym masłem ziołowym. Prostokąty tniemy na paski ok 2-3 cm. Zwijamy je w ruloniki i ustawiamy obok siebie w jednej dużej prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia formy lub dwóch mniejszych. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min do wyrośnięcia.
Pieczemy 30 min w temperaturze 200°C.
Najlepiej smakuje na ciepło. Można zawsze podgrzać w piekarniku lub na grillu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz