Przejdź do głównej zawartości

PRZEPYSZNY CHLEBEK ZIOŁOWY (Thermomix)

Przepis pochodzi z jednej z książek TM, której sama nie posiadam. Niesamowity zapach, przepyszny smak. Idealny do dań z grilla lub ogniska.

Składniki na masło ziołowe:
  • 400 g śmietany 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • garść świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, orygano itp. według uznania - tylko listki, bez łodyżek)
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 nieduże łyżeczki soli
  • 50 g oleju rzepakowego

Do naczynia miksującego Thermomix wkładamy motylek i wlewamy śmietanę ok.1-2 min/obr. 4. Kiedy wyraźnie oddzieli się masło od maślanki, przelewamy zawartość garnka przez koszyczek do przygotowanej wcześniej miseczki i odcedzamy masło. Maślankę można wypić lub wykorzystać do innego przepisu.

Do czystego i suchego  naczynia TM wkładamy czosnek, przekrojoną na pół cebulę, zioła i sól 10s./ obr.6. Ewentualnie zgarniamy kopystką i powtarzamy czynność. Dodajemy masło 25 s./obr.5. Przekładamy do miseczki.

Do czystego naczynia miksującego Thermomix wkładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał.  Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na długi prostokąt, który następnie smarujemy po całości przygotowanym masłem ziołowym. Prostokąty tniemy na paski ok 2-3 cm. Zwijamy je w ruloniki i ustawiamy obok siebie w jednej dużej prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia formy lub dwóch mniejszych. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min do wyrośnięcia.

Pieczemy 30 min w temperaturze 200°C.






Najlepiej smakuje na ciepło. Można zawsze podgrzać w piekarniku lub na grillu.

Smacznego.


 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos pomidorowy z papryką (Thermomix)

Składniki: 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne) 500 g papryki czerwonej (lub pomidory, jeżeli chcemy sos pomidorowy) 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę i cebulę pokrojone na mniejsze części oraz czosnek (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę).  Rozdrabniamy 5s./obr.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1 (po 15 minutach można zdjąć koszyczek, wtedy szybciej odparowuje się sos). Dodajemy przyprawy i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 2 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos świetnie nadaje się jako ketchup, baza do makaronów i warzywnych d...

PUSZYSTA PIZZA BEZ GLUTENU (Thermomix)

Składniki: na ciasto: 215 g wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli 300 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba  pozostałe: zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubimy sos pomidorowy (http://akademiazdrowegomyslenia.blogspot.com/2015/09/sos-pomidorowy-z-papryka-thermomix.html) 150 g sera mozzarella ew. pokrojoną cebulę, pieczarkę, paprykę itp. Ser mielimy w naczyniu miksującym 10 s./6 i przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Wodę mieszamy w naczyniu miksującym z drożdżami 20s/obr.5. Dodajemy oliwę i cukier 20 s/obr.5. Wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę o średnicy około 30 cm. (ja używam do tarty) i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni naczynia. Smarujemy sosem, posypujemy pr...

PRZEPYSZNY SERNIK bezglutenowy (Thermomix)

Składniki: 6 jajek 150 g cukru 1000 g twarogu sernikowego 180 g oleju rzepakowego 70 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy) ewentualnie:  60 g rodzynek   60 g orzechów  skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy Potrzebne przybory: średnia miska sylikonowa kopystka forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.  Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4. Przy po...