Chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym? Zrób torcik bezowy. Bezy są w cenie.
Składniki:
Do suchego naczynia miksującego wkładamy cukier 15s/obr.10. Powstały cukier puder przesypujemy do przygotowanej wcześniej miski. Naczynie dokładnie myjemy i wycieramy. Piekarnik ustawiamy na 100 stopni C.
Wrzucamy do naczynia TM białka. Przy pomocy motylka ubijamy 3 min./obr.3,5. Następnie nastawiamy urządzenie 2 min./obr.3 i łyżka po łyżce wrzucamy 220g cukru pudru, następnie skrobię ziemniaczaną, a na koniec sok z cytryny. Puszystą, lśniącą masę dzielimy na dwie porcje i formujemy na papierze do pieczenia dwa krążki o średnicy 20 cm.
Pieczemy 10 min. w temperaturze 100 stopni C. Następnie uchylamy piekarnik i suszymy blaty przez ok. 3 godziny.
Blaty można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej.
Parę godzin przed podaniem przygotowujemy krem.
250g serka mascarpone oraz 25g cukru pudru ubijamy przy pomocy motylka 10s./obr.4. Dodajemy śmietanę, wanilię i dalej ubijamy 15s./obr 3-4.
Na dolny blat bezy rozkładamy połowę masy. Kładziemy pokrojone w plastry truskawki (parę sztuk zostawiamy do dekoracji). Na truskawki rozkładamy pozostałą część masy (zostawiając 1 dużą łyżkę). Przykrywamy górnym blatem, na środek którego kładziemy pozostałą część masy. Zdobimy truskawkami.
Jeżeli chcemy przygotować większy tort, podwajamy składniki. Znaczy to, że jeden blat przygotowujemy z 5 białek, a masę z 500g serka mascarpone. Blaty rozkładamy na dwóch blachach.
Super smaczne. Polecam!
Składniki:
- 255 g cukru
- 5 białek z jajek ok. 180g (mogą być odmrożone)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 250g serka mascarpone
- 200g śmietany 30%
- 3 krople wanilii
- 150g truskawek
Do suchego naczynia miksującego wkładamy cukier 15s/obr.10. Powstały cukier puder przesypujemy do przygotowanej wcześniej miski. Naczynie dokładnie myjemy i wycieramy. Piekarnik ustawiamy na 100 stopni C.
Wrzucamy do naczynia TM białka. Przy pomocy motylka ubijamy 3 min./obr.3,5. Następnie nastawiamy urządzenie 2 min./obr.3 i łyżka po łyżce wrzucamy 220g cukru pudru, następnie skrobię ziemniaczaną, a na koniec sok z cytryny. Puszystą, lśniącą masę dzielimy na dwie porcje i formujemy na papierze do pieczenia dwa krążki o średnicy 20 cm.
Pieczemy 10 min. w temperaturze 100 stopni C. Następnie uchylamy piekarnik i suszymy blaty przez ok. 3 godziny.
Blaty można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej.
Parę godzin przed podaniem przygotowujemy krem.
250g serka mascarpone oraz 25g cukru pudru ubijamy przy pomocy motylka 10s./obr.4. Dodajemy śmietanę, wanilię i dalej ubijamy 15s./obr 3-4.
Na dolny blat bezy rozkładamy połowę masy. Kładziemy pokrojone w plastry truskawki (parę sztuk zostawiamy do dekoracji). Na truskawki rozkładamy pozostałą część masy (zostawiając 1 dużą łyżkę). Przykrywamy górnym blatem, na środek którego kładziemy pozostałą część masy. Zdobimy truskawkami.
Jeżeli chcemy przygotować większy tort, podwajamy składniki. Znaczy to, że jeden blat przygotowujemy z 5 białek, a masę z 500g serka mascarpone. Blaty rozkładamy na dwóch blachach.
Super smaczne. Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz