Przejdź do głównej zawartości

TORCIK BEZOWY z truskawkami TM

Chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym? Zrób torcik bezowy. Bezy są w cenie.

Składniki:
  • 255 g cukru
  • 5 białek z jajek ok. 180g (mogą być odmrożone)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietany 30%
  • 3 krople wanilii 
  • 150g truskawek

Do suchego naczynia miksującego wkładamy cukier 15s/obr.10. Powstały cukier puder przesypujemy do przygotowanej wcześniej miski. Naczynie dokładnie myjemy i wycieramy. Piekarnik ustawiamy na 100 stopni C.
Wrzucamy do naczynia TM białka. Przy pomocy motylka ubijamy 3 min./obr.3,5. Następnie nastawiamy urządzenie 2 min./obr.3 i łyżka po łyżce wrzucamy 220g cukru pudru, następnie skrobię ziemniaczaną, a na koniec sok z cytryny. Puszystą, lśniącą masę dzielimy na dwie porcje i formujemy na papierze do pieczenia dwa krążki o średnicy 20 cm.
 
Pieczemy 10 min. w temperaturze 100 stopni C. Następnie uchylamy piekarnik i suszymy blaty przez ok. 3 godziny.
Blaty można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej.

Parę godzin przed podaniem przygotowujemy krem.
250g serka mascarpone oraz 25g cukru pudru ubijamy przy pomocy motylka 10s./obr.4. Dodajemy śmietanę, wanilię i dalej ubijamy 15s./obr 3-4.

Na dolny blat bezy rozkładamy połowę masy. Kładziemy pokrojone w plastry truskawki (parę sztuk zostawiamy do dekoracji). Na truskawki rozkładamy pozostałą część masy (zostawiając 1 dużą łyżkę). Przykrywamy górnym blatem, na środek którego kładziemy pozostałą część masy. Zdobimy truskawkami.

Jeżeli chcemy przygotować większy tort, podwajamy składniki. Znaczy to, że jeden blat przygotowujemy z 5 białek, a masę z 500g serka mascarpone. Blaty rozkładamy na dwóch blachach.

Super smaczne. Polecam!

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos pomidorowy z papryką (Thermomix)

Składniki: 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne) 500 g papryki czerwonej (lub pomidory, jeżeli chcemy sos pomidorowy) 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę i cebulę pokrojone na mniejsze części oraz czosnek (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę).  Rozdrabniamy 5s./obr.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1 (po 15 minutach można zdjąć koszyczek, wtedy szybciej odparowuje się sos). Dodajemy przyprawy i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 2 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos świetnie nadaje się jako ketchup, baza do makaronów i warzywnych d...

PUSZYSTA PIZZA BEZ GLUTENU (Thermomix)

Składniki: na ciasto: 215 g wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli 300 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba  pozostałe: zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubimy sos pomidorowy (http://akademiazdrowegomyslenia.blogspot.com/2015/09/sos-pomidorowy-z-papryka-thermomix.html) 150 g sera mozzarella ew. pokrojoną cebulę, pieczarkę, paprykę itp. Ser mielimy w naczyniu miksującym 10 s./6 i przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Wodę mieszamy w naczyniu miksującym z drożdżami 20s/obr.5. Dodajemy oliwę i cukier 20 s/obr.5. Wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę o średnicy około 30 cm. (ja używam do tarty) i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni naczynia. Smarujemy sosem, posypujemy pr...

PRZEPYSZNY SERNIK bezglutenowy (Thermomix)

Składniki: 6 jajek 150 g cukru 1000 g twarogu sernikowego 180 g oleju rzepakowego 70 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy) ewentualnie:  60 g rodzynek   60 g orzechów  skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy Potrzebne przybory: średnia miska sylikonowa kopystka forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.  Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4. Przy po...