Składniki:
na ciasto:
W naczyniu miksującym TM ubijamy przy pomocy motylka jajka oraz 100g cukru 4min./37st.C/obr.4. 20s. przed końcem dodajemy olej. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy 30s./obr.2. Pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm 20-30 min. w temperaturze 180 st.C.
W tym czasie przygotowujemy poncz do zwilżenia ciasta oraz truskawki.
Do miseczki wlewamy wodę, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz cukier i dokładnie mieszamy.
Część truskawek (ok. 3/4) kroimy w plasterki i posypujemy łyżeczką cukru. Mieszamy i odstawiamy. Resztę zostawiamy do dekoracji.
Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Wierzchni zdejmujemy i odkładamy. Możemy go pokroić na kwadraty i podać jako dodatek do kawy czy herbaty. Pozostałe dwa równe blaty nasączamy przygotowanym ponczem (dużą łyżką polewamy równomiernie ciasto).
Przygotowujemy masę śmietankową. W naczyniu miksującym TM przy pomocy motylka łączymy serek mascarpone z cukrem 10s./obr.3,5. Dodajemy śmietanę i ubijamy 50-60s./obr.3,5-4. Czas i intensywność obrotów zależą od śmietany. Masa musi być dość gęsta, ale nie maślana. Najlepiej zerkać po 30 s. czy jest już odpowiednia. Część ok. 1/3 rozsmarowujemy na spodnim blacie. Rozkładamy pokrojone w plasterki truskawki, odsączone z zalewy. Rozkładamy na nie trochę masy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Tort z wierzchu i bo bokach dekorujemy pozostałą masą śmietankową oraz truskawkami.
Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podajemy schłodzony.
SMACZNEGO!
- ok.300 g truskawek szypułkowanych
- łyżeczka cukru brzozowego (ewentualnie białego lub trzcinowego, jak kto woli- w pozostałych pozycjach wybór pozostawiam przygotowującym deser)
na ciasto:
- 4 jajka
- 100-120g cukru
- 50ml oleju rzepakowego
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200ml (szklanka) przegotowanej letniej wody
- sok z połowy cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- łyżka cukru
- 50g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 500g serka mascarpone
- 300g śmietany 30%
W naczyniu miksującym TM ubijamy przy pomocy motylka jajka oraz 100g cukru 4min./37st.C/obr.4. 20s. przed końcem dodajemy olej. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy 30s./obr.2. Pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm 20-30 min. w temperaturze 180 st.C.
W tym czasie przygotowujemy poncz do zwilżenia ciasta oraz truskawki.
Do miseczki wlewamy wodę, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz cukier i dokładnie mieszamy.
Część truskawek (ok. 3/4) kroimy w plasterki i posypujemy łyżeczką cukru. Mieszamy i odstawiamy. Resztę zostawiamy do dekoracji.
Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Wierzchni zdejmujemy i odkładamy. Możemy go pokroić na kwadraty i podać jako dodatek do kawy czy herbaty. Pozostałe dwa równe blaty nasączamy przygotowanym ponczem (dużą łyżką polewamy równomiernie ciasto).
Przygotowujemy masę śmietankową. W naczyniu miksującym TM przy pomocy motylka łączymy serek mascarpone z cukrem 10s./obr.3,5. Dodajemy śmietanę i ubijamy 50-60s./obr.3,5-4. Czas i intensywność obrotów zależą od śmietany. Masa musi być dość gęsta, ale nie maślana. Najlepiej zerkać po 30 s. czy jest już odpowiednia. Część ok. 1/3 rozsmarowujemy na spodnim blacie. Rozkładamy pokrojone w plasterki truskawki, odsączone z zalewy. Rozkładamy na nie trochę masy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Tort z wierzchu i bo bokach dekorujemy pozostałą masą śmietankową oraz truskawkami.
Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podajemy schłodzony.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz