Przejdź do głównej zawartości

BISZKOPT z truskawkami i serkiem mascarpone TM

Składniki:
  • ok.300 g truskawek szypułkowanych
  • łyżeczka cukru brzozowego (ewentualnie białego lub trzcinowego, jak kto woli- w pozostałych pozycjach wybór pozostawiam przygotowującym deser) 

na ciasto:
  • 4 jajka
  • 100-120g cukru
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na poncz:
  • 200ml (szklanka) przegotowanej letniej wody
  • sok z połowy cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • łyżka cukru 
na masę śmietankową:
  • 50g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 500g serka mascarpone
  • 300g śmietany 30%

W naczyniu miksującym TM ubijamy przy pomocy motylka jajka oraz 100g cukru 4min./37st.C/obr.4. 20s. przed końcem dodajemy olej. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy 30s./obr.2. Pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm 20-30 min. w temperaturze 180 st.C.

W tym czasie przygotowujemy poncz do zwilżenia ciasta oraz truskawki.
Do miseczki wlewamy wodę, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz cukier i dokładnie mieszamy.
Część truskawek (ok. 3/4) kroimy w plasterki i posypujemy łyżeczką cukru. Mieszamy i odstawiamy. Resztę zostawiamy do dekoracji.

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Wierzchni zdejmujemy i odkładamy. Możemy go pokroić na kwadraty i podać jako dodatek do kawy czy herbaty. Pozostałe dwa równe blaty nasączamy przygotowanym ponczem (dużą łyżką polewamy równomiernie ciasto).

Przygotowujemy masę śmietankową. W naczyniu miksującym TM przy pomocy motylka łączymy serek mascarpone z cukrem 10s./obr.3,5. Dodajemy śmietanę i  ubijamy 50-60s./obr.3,5-4. Czas i intensywność obrotów zależą od śmietany. Masa musi być dość gęsta, ale nie maślana. Najlepiej zerkać po 30 s. czy jest już odpowiednia. Część ok. 1/3 rozsmarowujemy na spodnim blacie. Rozkładamy pokrojone w plasterki truskawki, odsączone z zalewy. Rozkładamy na nie trochę masy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Tort z wierzchu i bo bokach dekorujemy pozostałą masą śmietankową oraz truskawkami.

Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.  Podajemy schłodzony.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sos pomidorowy z papryką (Thermomix)

Składniki: 1000 g pomidorów (najlepsze polne, podłużne) 500 g papryki czerwonej (lub pomidory, jeżeli chcemy sos pomidorowy) 80 g cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Do naczynia miksującego wkładamy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę i cebulę pokrojone na mniejsze części oraz czosnek (jeżeli warzyw objętościowo będzie za dużo to wkładamy część z nich i mielimy 2-3 s./obr.5, a następnie dodajemy resztę).  Rozdrabniamy 5s./obr.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia nakładamy koszyczek. Gotujemy 30 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1 (po 15 minutach można zdjąć koszyczek, wtedy szybciej odparowuje się sos). Dodajemy przyprawy i mielimy 1 min. obr. 10. Gotujemy 2 min./temp. Varoma/ obroty wsteczne 1. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Sos świetnie nadaje się jako ketchup, baza do makaronów i warzywnych d...

PUSZYSTA PIZZA BEZ GLUTENU (Thermomix)

Składniki: na ciasto: 215 g wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru 1 łyżeczka soli 300 g gotowej mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba  pozostałe: zioła prowansalskie lub inne przyprawy, które lubimy sos pomidorowy (http://akademiazdrowegomyslenia.blogspot.com/2015/09/sos-pomidorowy-z-papryka-thermomix.html) 150 g sera mozzarella ew. pokrojoną cebulę, pieczarkę, paprykę itp. Ser mielimy w naczyniu miksującym 10 s./6 i przekładamy do przygotowanej wcześniej miski. Wodę mieszamy w naczyniu miksującym z drożdżami 20s/obr.5. Dodajemy oliwę i cukier 20 s/obr.5. Wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2 min./Interwał. Przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.C. Wykładamy ciasto na posmarowaną oliwą blachę o średnicy około 30 cm. (ja używam do tarty) i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni naczynia. Smarujemy sosem, posypujemy pr...

PRZEPYSZNY SERNIK bezglutenowy (Thermomix)

Składniki: 6 jajek 150 g cukru 1000 g twarogu sernikowego 180 g oleju rzepakowego 70 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia (bezglutenowy) ewentualnie:  60 g rodzynek   60 g orzechów  skórka otarta z małej cytryny lub pomarańczy Potrzebne przybory: średnia miska sylikonowa kopystka forma do pieczenia (20x25cm lub okrągła o średnicy 27cm), wyłożona papierem do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.  Założyć motylek. Oddzielić żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlać białka. Ubijać 3 min./obr.3. Następnie dodać 75 g cukru. Ubijać dalej 2 min./obr.3. Przełożyć ubite na sztywno białka do przygotowanej wcześniej miski. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, 75 g cukru i olej. Wymieszać przy pomocy kopystki 2 min./obr.6. Dodać pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie przygotowane bakalie i skórkę z cytrusów. Wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obroty wsteczne/obr.4. Przy po...