zachęcam wszystkich, żeby zrezygnowali z dostępnych na rynku mieszanek warzywnych zawierających głównie glutaminian sodu (wzmacniacz smaku), sól kiepskiej jakości oraz słabej jakości zioła.
Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie mieszanki ziół i przypraw, które nie tylko doskonale wzbogacą smak naszych potraw, ale również będą miały dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Przyprawę tworzymy według własnych upodobań smakowych. Do mieszanki suszonych warzyw, dodajemy zioła, które lubimy.
Składniki mojego warzywnego wzmacniacza smaku:
- 150 g suszonych warzyw
- 2 łyżki suszonego lubczyku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 10-15 ziaren ziela angielskiego
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego15s/obr.10. Przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia.
Soli nie dodaję do mieszanki. Dosypuję ją bezpośrednio do potraw. Polecam sól himalajską.
Komentarze
Prześlij komentarz